Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Történetünk

91 éve – a zeneszerető emberek nagy örömére – az 1924-1925-ös évadban elkezdte működését a kaposvári Vikár Béla Vegyeskar jogelődje, az Iparos Dalárda. A sok próba és a fellépések újabb és újabb sikerekhez vezettek. A rendszeres hazai hangversenyek mellett számos nagyhírű nemzetközi fesztiválon vettünk részt kiemelkedően jó eredménnyel. Mára Európa-hírű, örökös, kiváló hangversenykórus minősítéssel rendelkezik kórus. Az elmúlt évtizedek alatt olyan kiváló művészek társaságában szerepeltünk, mint Jancsó Adrienne, Margitai Ági és Kútvölgyi Erzsébet színésznők, Dárdai Árpád, Drahos Béla, Kerényi Gábor, Howard Williams, Medveczky Ádám karnagyok valamint Bárdos Lajos, Daróczi Bárdos Tamás, Farkas Ferenc, Halmos László, Karai József és Rózsa Pál zeneszerzők

Az 50-60 fős együttes férfikarként működött a II. világháborúig. 1945 után újjászervezték a kórust és 1962-ben a Zeneakadémián már mint Vikár Béla Vegyeskar mutatkoztunk be. 1964-től Zákányi Zsolt Liszt díjas karnagy vezette az énekkart 36 éven keresztül. Munkája, igényessége alkalmassá tette a kórust nemzetközi megmérettetésekre is.

Az ő visszavonulása után, 2000 novemberétől Ludmány Géza a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével kitüntetett, Artisjus-díjas karnagy - aki az ének-zenei kultúra elkötelezett híve vezeti az énekkart.

Hangversenyeket szervezünk Kaposváron és Somogy megyében, közreműködünk hátrányos helyzetű települések közművelődési programokkal való ellátását célzó rendezvénysorozatok megvalósításában is. Az elmúlt évtizedek alatt - a külföldi versenypódiumoktól az itthoni legkisebb falvak színpadáig - igyekeztünk bemutatni az egyetemes és a magyar kórusirodalom legszebb gyöngyszemeit hallgatóságuk nagy örömére. Számunkra azonban a legnagyobb elismerést a mindenkori közönségük tetszésnyilvánítása, tapsa jelentette. Ennek bizonyságául 2012-ben megyei príma díjjal jutalmazott meg bennünket a hálás közönség.

A kórus sok feladatot lát el a mai napig is, ezt bátran nevezhetjün missziónak. Közülük is kiemelkedő hazai küldetéseink: falunapok, templomavató, szolgálat a városért, a megyéért, jótékonysági hangversenyek mozgássérült fogyatékosok részére, testvérvárosi kapcsolatok ápolása.

E páratlan értékű és követésre méltó csapatmunkában apáról fiúra száll az örökség, ma is együtt énekel a kórusban az idősebb és a fiatalabb nemzedék.

 DSCN2675.JPG